Биографија

Миланка Средановић рођена је 1942 године у Београду. Завршила је Академију примењених уметности и дипломирала на одсеку текстила 1965 године у класи професора Драгутина Митриновића.

Након академије постаје члан УЛУПУДС-а 1965 године. Опредељује се за рад на савременом костиму и заснива радни однос са две водеће конфекцијске куће: „Клуз и „Астибо“ у којима реализује своје ауторске колекције.

Као креатор добитник је више сајамских признања „Златна кошута“ за женску одећу, „Златно лане“ за дечију одећу, више плакета и диплома за одећу за младе.

Најзначајнија су јој признања свог удружења УЛУПУДС-а која су је три пута наградила „плакетом“ за ауторске колекције.

Опростила се од свог креативног рада у савременом костиму након 28 година каријере великом модном ревијом која је одржана у хотелу Југославија на којој је присуствовало око три стотине званица 1991. године.

Велики део свог живота посветила је сликарству. Мотиви су јој: мртва природа, цвеће, пејзажи, надахнути мотивима Боке Которске. Слика пределе: Бјелила, Кртоле, Какрце, Крашиће и Луштичке маслине. Тежи да обележи сунчану Боку на својим сликарским платнима.

Осликала је и иконостас у цркви Св. Јована у Ђурашевићима и цркви Св Петра и Павла у Брглима у Луштици. У браку је више деценија са нашим познатим стрип аутором и карикатуристом Лазом Средановићем.

Живи и ради у Београду и Крашићима код Тивта у Црној Гори.